6.3 C
Brno
Úterý, 30 dubna, 2024

Neohrožujte své zdraví! Všímejte si symbolů na PET lahvích i jiných plastech

Dodržování pokynů uvedených formou značek a symbolů je důležité pro správné použití a minimalizaci ohrožení zdraví lidí.

TASR 25.07.2019 09:30 plast, plastová láhev, odpad, zero wasteFoto: Shutterstock
Jak často držíte v ruce plasty?
Dodržování pokynů uvedených formou značek a symbolů je důležité pro správné použití a minimalizaci ohrožení zdraví lidí. Instrukce mohou být uvedeny také slovně, upozornila mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví (ÚVZ) Daša Račková.

Na plastových výrobcích se často objevují například symboly myčky nádobí, mikrovlnné trouby či mrazničky. „Pokud se tyto symboly na plastových obalech nebo na výrobcích nenacházejí, znamená to, že nejsou určeny k takovému použití,“ připomněli hygienici. Pokud jsou přeškrtnuté, taktéž se nesmí v daném prostředí používat.

Používají se také trojúhelníkové značky, které informují o materiálu plastového výrobku. „Číslo v trojúhelníku v žádném případě neznamená počet použití,“ upozornili hygienici. Většina plastů, například kelímky, sklenice a PET lahve, je určena na jedno použití.

Symboly a značky mohou být umístěny na obalu nebo na přímo na výrobcích, na etiketě, případně přiloženém oznámení. Měly by být jasně čitelné a uvedené v slovenském jazyce. Uživatelé se s nimi mohou setkat například na PET lahvích, plastových miskách, dózách na potraviny či kuchyňském náčiní.

K neoficiálním symbolem patří označení „BPA free“. Označuje produkt, který neobsahuje chemickou sloučeninou bisfenol A. Používání této látky je omezeno, úplný zákaz platí při výrobě PC sklenic a lahví pro děti do tří let.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality