11.4 C
Brno
Čtvrtek, 7 října, 2021

Dům, při kterém zapomenete dýchat! S fasádou jako průzračný diamant napodobuje živý organismus

Novostavba rodinného domu ve Zlíně, jejímž autorem je architekt Petr Janda, zaujme už na první pohled. Přesto jeho podoba není hlavní ideou stavby. Celý koncept stojí na vztazích mezi domem a městem, domem a jeho zahradou a zahradou a městem. Základní princip prostorového propojení architekt nazývá zevnitř ven: vzhled domu vytváří jeho vnitřní podstata.

Vztahy jednotlivých prostorů jsou velmi důležité i v interiéru. Hlavní společenská zóna interiéru protéká celým domem a pocitově pokračuje do všech exteriérových a výhledových vazeb. Vnitřní členění udržuje soukromí privátních součástí, které mají vlastní vztahy. Na vnější podobě domu hned zaujme propustnost fyzické schránky, která dělí, ale zároveň také spojuje interiér s vnějším prostředím.

Přečtěte si také
Moderní vila v minimalistickém stylu přeměňuje výhledy na krásné obrazy
Fasády jako tenká membrána
„Vzhled domu je filtrem této materializace. Rozhraní udržující soukromí je řešeno membránami fasád s maximální propustností zevnitř ven a několika principy modulujúcimi naopak prostupnost zvenku dovnitř. Takto definovaná figura používá materiálové mimikry, které navazují na kontext zahrady a města a definují vizualitu domu.

Geometrická prosklená novostavba rodinného domu
Zdroj: BoysPlayNice

Je navržen jako kompaktní solitérní objem na čtvercovém půdorysu s pootočením dispozice uvnitř pláště – vnějšek osově respektuje logiku okolních domů, vnitřek se otáčí k městu ve směru hranic pozemku, „vysvětluje vnější podobu zajímavé stavby architekt Petr Janda.

Geometrická prosklená novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu překvapuje tvarem i prostorem. Zdroj: BoysPlayNice

Spodní podlaží je skryté ve svahu
Svažitý pozemek umožnil zapuštění soklu spodního podlaží. Na něm sedí hranol hlavního obytného podlaží. Dům tak z jižní strany působí jako jednopodlažní, ačkoli má podlaží dvě. Stavbě nechybí zatravněná zelená střecha, která vrací pozemku chybějící plochu zahrady odebranou půdorysem domu. Kromě toho je na střeše umístěn prosklený střešní ateliér. Hlavní obytný prostor domu díky umístění na horním podlaží nabízí pohledy napříč zahradou až k městu.

Přečtěte si také
Inteligentní vila plná geometrických her a optických klamů působí jako ze sci-fi filmu
Díky mírnému pootočení dispozice vzhledem k plášť stavby architekt mohl rozmístit obytné místnosti po obvodu tak, aby si udržely vlastní intimitu a výhledovou logiku. Vícegenerační uspořádání dosáhl pomocí dvou oddělitelných počet sekcí na vstupním podlaží s možností samostatného přístupu.

Dřevěné stěny schodiště
Dominantním materiálem stěn, dveří a vestavěného nábytku jsou dýhované jilmové obklady v kombinaci s masivní irokovou podlahou. Zdroj: BoysPlayNice

Společenská zóna v centru, soukromé pokoje v rozích
Ve spodním podlaží je garáž a po jejím bocích dva vstupy do domu. Jednoramenným schodištěm se dostanete do horního podlaží. Principem jeho uspořádání je maximální dosažitelnost všech oddychových částí z centrální společenské zóny. Zároveň jsou oddělené části určené pro děti a rodiče. Společenská zóna sdružuje kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Prochází napříč celou dispozicí. Kolem této centrální části jsou rozmístěny ostatní obytné místnosti situovány do rohových pozic po obvodu dispozice tak, aby těžily buď z výhledu na město nebo z kontaktu se zahradou.

Dřevěná velká kuchyňská linka s černou zástěnou
Kuchyň. Zdroj: BoysPlayNice

Rodičovská zóna, dětská zóna, prosklená pracovna
Dům je vizuálně prostupný (zevnitř ven) skrz severní a jižní fasádu. Východní a západní fasáda chrání soukromí domu. Díky pásovým oknům krytým nerezovou membránou a žaluziemi zároveň umožňují pohled ven a dovolují slunci vstoupit dovnitř. Rodičovskou zónu tvoří ložnice s „tajnými“ dveřmi, kterými se skrz šatnu dostanete do koupelny. Dětská zóna sestává ze dvou dětských pokojů, které mezi sebou svírají koupelnu a WC. Nechybí ani prosklená pracovna propojená s obývacím zónou a terasou.

Přečtěte si také
Čeští architekti navrhli betonovou vilu v džungli: Drsný luxus, který není pro všechny
Samostatný byt pro hosty
V západní části stavby je hosty byt se samostatným vstupem. Má volnou dispozici soustředěnou kolem společenské části vytvořené spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. V soukromé části je ložnice s vlastní šatnou, koupelnou a samostatným WC. Šatnu u hlavního vstupu je možné přeměnit na další pokoj pro hosty.

Ultramoderní obývací pokoj s výhledem na město
Principem uspořádání horního podlaží je maximální dosažitelnost všech oddychových částí z centrální společenské zóny. Zdroj: BoysPlayNice

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality